Sidor

tisdag 13 maj 2014

Fakta om Hästar

Fakta om Hästar
Hästens storlek varierar mycket med ras och även mellan olika individer inom varje ras. Hästars storlek mäts i mankhöjd, avståndet från manken ner till marken. Mankhöjden kan variera mycket kraftigt med ca 43 cm hos Falabellan och upp till 219 cm hos Shirehästen. Dagens hästar är mycket högre i mankhöjd än normalhästarna var från domesticeringen och ända fram till 1600- och 1700-talet då de större ridhästarna oftast inte nådde mer än 150 cm i mankhöjd.
Allt eftersom aveln utvecklades och blev mer selektiv kunde större hästar avlas fram. På senare tid har även selektiv avel fått fram mycket små hästar somFalabellan och Miniatyrhästen men även mycket stora hästar som Shirehästen. Idag räknar man även hästarnas höjd enligt ett visst system för att dela in dem i olika klasser. Hästar som är under 148 cm räknas som ponny, medan hästar över 148 cm räknas till stor häst. Inom ponnyn räknar man även in dem i fyra olika kategorier beroende på mankhöjd; A-ponnyer, B-ponnyer, C-ponnyer och D-ponnyer. A är de minsta ponnyerna och D är de högsta. A-ponnyer kallas de hästar som är 107 cm eller mindre i mankhöjd. B-ponnyer har mankhöjden 107,1 cm till 130 cm. C-ponnyer är mellan 130,1-140 cm, och d-ponnyer 140,1-148 cm. Vissa raser som blir under 148 cm räknas ändå som häst, inte ponny, på grund av en exteriör som mer liknar stora hästars. Några exempel på detta ärIslands-, Miniatyr- och Kaspisk häst samt Falabella.
Världens minsta häst är Thumbelina, en dvärg-falabella som är 43 cm i mankhöjd. Världens största häst någonsin var ShirehästenSampson som var 219 cm i mankhöjd.
Källa Wikipieda

Hästar
Hästar är ett djur som funnits sen urminnes tider och härstammar från vildhästen. För att få en enklare förståelse av vad som menas med detta är att den häst vi köper, tar hand om och rider på är en tam häst som har sina rötter hos vildhästen. Visserligen krävs det en hel del arbete med hästen likväl som med människor under den tid den växer upp. Det är svårt att lära gamla hundar sitta som man brukar säga och samma sak stämmer in på hästar även om man inte lär hästar sitt.
Hästens uppgift har vart många och det började med att den framför allt användes till föda och kläder som människan hade på sig för att inte frysa kalla vinternätter. Allt eftersom man började interagera med hästar kom man på den geniala idén att använda dom som färdmedel för att åka från en plats till en annan. Detta var visserligen tusentals år sedan. Dom flesta hästar är ganska lika varandra men det finns en del som ser lite udda ut jämfört med andra och det beror på att man har avlat hästarna på olika sätt och vis och därför har vissa fått andra former än andra.

Att köpa Häst
Funderar du på att köpa häst - så härligt. Men att köpa häst kräver en lång rad kloka beslut - och en ordentlig funderare. Har du tiden? Och hur bär man sig åt för att hitta drömhästen?
Att ha egen häst, eller egna hästar, är en gåva. Hästlivet är en livsstil som passar den som tycker om djur och som inte drar sig för att hugga i. Det finns lika många sätt att hålla häst som det finns hästmänniskor – från tävlingsryttaren som satsar professionellt till karriärmänniskan som har hästen som andningshål till familjen med ponnybarn på landet. Hästen är till lika stor glädje för alla. Var och en som skaffar häst har också samma ansvar.
Hästen är ingen traktor. Ingen du sätter in i ett skjul i väntan på att vintern ska gå över eller att regnet ska sluta. Din häst behöver mat, motion, tillsyn, omtanke och träning. Varenda dag – året runt, söndagsmornar som sommarlov, oavsett det är varmt eller kallt, halt eller stormar ute.
Alltid är det något, vare sig du har hästen inackorderad eller hemma i eget stall. Vattnet kan frysa. Täckena måste tvättas. Intorkad lera fyller luften när du borstar den vän som haft hejdlöst kul i hagen. Och inte kan du åka bort ens en dag utan att först ha sett till att någon annan tar hand om din häst. Har du häst, har du ett ansvar.

Tänk efter – föreEtt hästköp är ingen impuls, inte en nyck. Det är ett stort beslut. Att hålla häst kostar pengar och kräver tid. Det vill till att du själv och hela familjen har tänkt igenom saken – innan ni skaffar en ny, och stor, familjemedlem: Har ni tid? Har du råd? Har ni tänkt efter, och tänkt framåt i tiden? Och vilken typ av häst är rätt för dina behov?

Vilket är viktigast: att hästen har ”rätt” härstamning eller att den är snäll i stallet och lugn i trafiken? Och ponnyn till barnen – är den tillräckligt grundutbildad, är den pålitlig, har den rätt storlek för att kunna vara till glädje i familjen i mer än bara några få år?

Frågorna är många. De flesta bör ha fått svar innan du tar ditt livs beslut och blir med Häst.

Lycka till!
Margareta Borg
Källa Agria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar